iunie, 2023

16jun13:0015:00HISTRIA ÎN EPOCA ARHAICĂ13:00 - 15:00

more

Descriere

Expertul care ne va dezvălui universul fascinant al Histriei este dr. Iulian Bîrzescu, cercetător științific la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan”, acesta efectuând cercetări de teren în zona Histriei de peste 25 ani, în prezent coordonând săpăturile din sector.
Din perioada arhaică, Miletul (astazi Balat, reg. Aydin, Turcia) reprezintă fără nicio îndoială leagănul civilizației vestice, fiind în același timp cetatea cea mai activă în stabilirea de noi așezări dincolo de spațiul egeean. Sursele antice indică până la 90 de așezări, majoritatea dintre acestea fiind stabilite pe coastele Mării Negre și în Propontida (Marea Marmara).
Încă din secolul al VIII-lea î.Chr. cetatea din golful latmic a dezvoltat un comerț intens la mare distanță și a reușit cu timpul să stabilească noi căi comerciale înspre Mediterana și Propontida, urmate un secol mai târziu de relații comerciale spre marele nord, înspre stepele nord pontice, Marea Baltică, Colhida, etc.
Urmare a acestor drumuri comerciale au fost fondate în mai multe etape așezări (apoikiai) și târguri (emporia). Într-o primă etapă, în prima jumătate a secolului al VII-lea î.Chr. au apărut primele așezări milesiene în Propontida, la intrarea în Marea Neagră, urmate, o generație mai târziu, către mijlocul aceluiași secol de primele apoikiai fondate în apropierea gurilor de vărsare a marilor fluvii din Marea Neagră. Din acest prim val de așezări milesiene în Marea Neagră face parte și Istrie, cetate ce a luat numele de la fluviul Istros, și care astăzi este cunoscută mai bine sub numele de Histria sau Istros.
În centrul discuției vor fi descoperiri din sanctuar, așezare, necropolă și din câteva așezări din teritoriu, precum cea de la Tariverde. Nu vor lipsi alte elemente de topografie integrate într-un nou model de evoluție a peisajului histrian, model propus acum un deceniu împreună cu o echipă de geografi de la Universitatea din București.

 

Principala misiune a Direcției Patrimoniu Digital fost de a cerceta, dezvolta și aplica tehnologiile informatice și de comunicare în domeniul patrimoniului cultural, pentru cunoașterea, protejarea și punerea lui în valoare.
olectează, prelucrează, stochează și difuzează informații privind patrimoniul cultural mobil și imobil, repertoriul teatral, instituțiile culturale, precum și persoane, referințe bibliografice și activități din domeniul culturii;
Administrează bazele naționale de date de patrimoniu;
Dezvoltă instrumente de lucru pentru evidența colecțiilor de patrimoniu;
Asigură asistență informatică și de specialitate pentru muzee, biblioteci și alte instituții culturale;
Este agregator național pentru Biblioteca digitală europeană EUROPEANA.

Când?

(Vineri) 13:00 - 15:00

Unde?

Institutul Național al Patrimoniului - Direcția Patrimoniu Digital

Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp B3

Organizator

Institutul Național al Patrimoniuluiwww.patrimoniu.ro Strada Ienăchiță Văcărescu 16

X
X