iunie, 2022
Descriere
Așezarea preistorică este situată în zona de Est a confluenței râului Argeș cu fluviul Dunăre, pe un martor de eroziune impunător (denumit „Măgura Gumelnița” sau „Măgura Calomfirescu”), aflat la o
more
Descriere
Așezarea preistorică este situată în zona de Est a confluenței râului Argeș cu fluviul Dunăre, pe un martor de eroziune impunător (denumit „Măgura Gumelnița” sau „Măgura Calomfirescu”), aflat la o distanță de cca. 4 km NE de municipiul Oltenița.
https://muzeulbucurestiului.ro/gumelnita-un-sit-care-a-definit-o-civilizatie/
Situl este pentru prima dată amintit ca stațiune preistorică de Vasile Pârvan în 1922. Materialele strânse din perimetrul așezării de Barbu Ionescu, economist din Oltenița pasionat de istoria și preistoria locală, fac obiectul unei prime publicații despre specificul eneolitic al artefactelor din așezare, studiu realizat în 1924 de Vladimir Dumitrescu de la Muzeul Național de Antichități din București. Acesta demarează în anul 1925 primele cercetări arheologice cu caracter științific din așezarea de la Gumelnița (în partea de NV a acesteia) și publică rezultatele obținute în același an. Cu o suprafață de peste patru hectare, așezarea de la Gumelnița a fost cercetată în secolul trecut într-o proporție de sub 1%.
Un scurt clip filmat în timpul cercetărilor arheologice de la Gumelnița, cu informații despre sit, dar și despre echipa și metodologia de cercetare. Acesta va fi disponibil pe pagina de facebook a Muzeului George Severeanu, parte a Muzeului Municipiului București.
Press contact:
Alina Streinu
musatalina@yahoo.com
0040742300091
Când?
17 (Vineri) 00:00 - 19 (Duminică) 00:00
Organizator
Muzeul Municipiului București Bulevardul Ion C. Brătianu 2, București 030167