iunie
Descriere
Vizite ghidate ale expoziției pemanente din cadrul Muzeului Civilizației Gumelnița Descoperă poveștile unor civilizații uitate, de Zilele Europene ale Arheologiei! Află despre ocupațiile, abilitățile și credințele oamenilor din cele mai
more
Descriere
Vizite ghidate ale expoziției pemanente din cadrul Muzeului Civilizației Gumelnița
Descoperă poveștile unor civilizații uitate, de Zilele Europene ale Arheologiei! Află despre ocupațiile, abilitățile și credințele oamenilor din cele mai vech timpuri, pe baza indiicilor descoperite și puse cap la cap de arheologi.
Colecțiile includ obiecte aparținând culturilor Dudești, Boian și Gumelnița (Epoca Neolitică), culturii Cernavodă I ( perioada de tranzițe la Epoca Bronzului), culturilor Glina, Tei și Radovanu (epoca bronzului) și artefacte ale civilizației Geto – Dace.
Direcția de Cultură Oltenița este o instituție publică prin care se oferă servicii culturale, de protejare a patrimoniului material și imaterial, tangibil și intangibil, instituție-gazdă de spectacole și/sau concerte, redare filme, de utilitate publică, având deplină autonomie în stabilirea și realizarea strategiilor, programelor, proiectelor și acțiunilor culturale și științifice proprii sau în colaborare, în consens cu politicile culturale și de educație ale autorităților centrale sau locale, concepute pentru a răspunde nevoilor comunității, în asigurarea coeziunii sociale și a accesului comunitar la informație.
Când?
16 (Vineri) 00:00 - 18 (Duminică) 00:00
Unde?
Muzeul Civilizației Gumelnița
Strada Argeșului 86 Oltenița 915400
Organizator
Direcția de Cultură Oltenița
Descriere
Zilele Europene ale Arheologiei 2023. Ediția a XtV-a Îh perioada 16-17 iunie 2023, la Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza" din Iași, situat pe strada Titu Maiorescu, nr. 12, a proiectat o
more
Descriere
Zilele Europene ale Arheologiei 2023. Ediția a XtV-a
Îh perioada 16-17 iunie 2023, la Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, situat pe strada Titu Maiorescu, nr. 12, a proiectat o serie de evenimente cu participare gratuita” organizate ih cadrul ZILELOR EUROPENE ALE ARHEOLOGIEI.
Programul Zilele Europene ale Arheologiei (ZEA) care se va desfășura timp de trei zile – 16, 17, 18 iunie 2023 – în Europa este organizat sub patronajul Institutului Național al Patrimoniului. Scopul general al programului este cel de a deschide universul arheologiei către publicul larg. Printre activitățile de bază ale Universității ,Alexandru loan Cuza” din lași se numără formarea specialiștilor în domeniul cercetării, cunoașterii și protejării patrimoniului cultural. Este o altă ocazie în care arheologii, muzeografii, restauratorii, conservatorii și specialiștii din științele implicate în cercetarea trecutului vor tălmăci taine ale unei pasiuni și profesii mai puțin vizibile.
Muzeul Universității este un loc unde sunt păstrate elemente patrimoniale inestimabile care includ artefacte scoase în lumină din situri cunoscute, dar și ca urmare a unor cercetări recente realizate în zona Palatului Universitar. Cu acest prilej propunem desfășurarea a două vizite la Casa Universitarilor (Casa Canta), expoziții care vor cuprinde date privind cercetarea arheologică realizată de către specialiștii UAIC și conferințe publice dedicate diseminării rezultatelor cercetărilor arheologice către public. Expozițiile surprind aspecte din activitatea de formare a tinerilor arheologi, de diversificare a activităților de cercetare și de conștientizare a valoni patrimoniului arheologic. Realizarea vizitei ghidate la Casa Universitarilor va face cunoscută publicului importanța valorificării unui sit urban și a integrării acestuia în istoria Palatului Universitar. Totodată, vom încerca, prin mijloace media de tipul VR (realitate virtuală) și AR (realitate augmentată), să oferim publicului larg o perspectivă digitală asupra unor elemente particulare de patrimoniu, prin vizualizarea tridimensională și panoramică a unor suporturi virtuale obținute după replicarea unor situri și piese arheologice renumite.
Contextele expoziționale care au conținut arheologic aduc publicului imagini, descrieri și narațiuni mai puțin accesibile publicului larg. Acesta va avea posibilitatea să cunoască „tainele” cercetării arheologice de la arheologi. Vizitele propuse se înscriu în programul de conștientizare continuă a locului Universității „Alexandru loan Cuza” din lași în promovarea formării arheologilor și a protejării patrimoniului cultural.
Evenimentele se vor desfășura fizic, la Sediul Muzeului Universității (https://muzeul.uaic.ro/) și pe traseul propus de către organizatori până la Casa Universitarilor.
Coordonatori: Neculai Bolohan, Andrei Asăndulesei
Organizatori: Ana Drob, Bogdan Ștefan Novac, Alexandru Suharoschi
Parteneri: Muzeul Național de Istorie a României (MNIR). Conținutul digital și suportul media sunt puse la dispoziție ca follow-up al proiectului european e-Peisaj ele arheologice ale Dunării. Peisaje arheologice virtuale ale regiunii dunărene / DAeL
Centrul Arheoinvest, Departamentul de Științe Exacte și Științe ale Naturii, Institutul de Cercetări Interdisciplinare, Universitatea ,Alexandru loan Cuza” din lași
Q Programarea activităților:
★ Vineri, 16 iunie 2023
16.00-17.00 Vernisarea expoziției: Cunoașterea locurilor arheologice. De la pasiune la profesionalism
Coordonator: Neculai Bolohan
Organizatori: Ana Drob, Bogdan Ștefan Novac, Alexandru Suharoschi
Expoziție temporară: 16 iunie – 30 iunie 2023
17.00-18.00: Conferință publică: Casa Canta. Arheologie. Istorie. Memorie
Coordonator: Neculai Bolohan
★ Sambala) 17 iunie 2023
11.00-12.00: Vizităghidata la Casa Universitarilor/Casa Canta
Coordonator: Neculai Bolohan
Organizatori: Ana Drob, Bogdan Ștefan Novac
N.B. Grupul de vizitare se va forma și va pleca de la Muzeul Universității, ora 10.45.
(h ttps://www. g oog I e. corn/.. ./d a ta = !4m6! 3 m5…).
12.30-14.30: Aplicație practică: Vizită virtuală pe șantier ul arheologic. Experiență (V R) senzorială, interactivă si educațională
Coordonatori: Andrei Asăndulesei, Radu Brunchi
Când?
16 (Vineri) 10:00 - 17 (Sâmbătă) 17:00
Descriere
Cu ocazia „Zilelor Europene ale Arheologiei”, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, cu sprijinul Consiliului Județean Constanța și în parteneriat cu Primăria orașului Murfatlar, organizează ateliere de creație sub
more
Descriere
Cu ocazia „Zilelor Europene ale Arheologiei”, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, cu sprijinul Consiliului Județean Constanța și în parteneriat cu Primăria orașului Murfatlar, organizează ateliere de creație sub numele „Modelăm și colorăm istoria”, dedicate copiilor cu vârste cuprinse între 3 și 14 ani. Copiii vor modela din lut pandantive cu simboluri ce se găsesc incizate pe pereții Complexului rupestru din localitate și vor colora planșe cu imagini ale pieselor arheologice descoperite de către arheologii muzeului.
Modelăm istoria
Atelierul este dedicat tuturor copiilor, în special celor cu vârste cuprinse între 3 și 14 ani. Ei vor modela din lut pandantive cu simboluri ce se găsesc incizate pe pereții Complexului rupestru din localitate.
Evenimentul va începe la ora 12:00 și se va încheia la ora 16:00.
Participarea este gratuită.
Când?
(Vineri) 12:00 - 16:00
Organizator
Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa Piaţa Ovidiu nr. 12
16jun13:0015:00HISTRIA ÎN EPOCA ARHAICĂ13:00 - 15:00
Descriere
Expertul care ne va dezvălui universul fascinant al Histriei este dr. Iulian Bîrzescu, cercetător științific la Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan", acesta efectuând cercetări de teren în zona Histriei de
more
Descriere
Expertul care ne va dezvălui universul fascinant al Histriei este dr. Iulian Bîrzescu, cercetător științific la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan”, acesta efectuând cercetări de teren în zona Histriei de peste 25 ani, în prezent coordonând săpăturile din sector.
Din perioada arhaică, Miletul (astazi Balat, reg. Aydin, Turcia) reprezintă fără nicio îndoială leagănul civilizației vestice, fiind în același timp cetatea cea mai activă în stabilirea de noi așezări dincolo de spațiul egeean. Sursele antice indică până la 90 de așezări, majoritatea dintre acestea fiind stabilite pe coastele Mării Negre și în Propontida (Marea Marmara).
Încă din secolul al VIII-lea î.Chr. cetatea din golful latmic a dezvoltat un comerț intens la mare distanță și a reușit cu timpul să stabilească noi căi comerciale înspre Mediterana și Propontida, urmate un secol mai târziu de relații comerciale spre marele nord, înspre stepele nord pontice, Marea Baltică, Colhida, etc.
Urmare a acestor drumuri comerciale au fost fondate în mai multe etape așezări (apoikiai) și târguri (emporia). Într-o primă etapă, în prima jumătate a secolului al VII-lea î.Chr. au apărut primele așezări milesiene în Propontida, la intrarea în Marea Neagră, urmate, o generație mai târziu, către mijlocul aceluiași secol de primele apoikiai fondate în apropierea gurilor de vărsare a marilor fluvii din Marea Neagră. Din acest prim val de așezări milesiene în Marea Neagră face parte și Istrie, cetate ce a luat numele de la fluviul Istros, și care astăzi este cunoscută mai bine sub numele de Histria sau Istros.
În centrul discuției vor fi descoperiri din sanctuar, așezare, necropolă și din câteva așezări din teritoriu, precum cea de la Tariverde. Nu vor lipsi alte elemente de topografie integrate într-un nou model de evoluție a peisajului histrian, model propus acum un deceniu împreună cu o echipă de geografi de la Universitatea din București.
Principala misiune a Direcției Patrimoniu Digital fost de a cerceta, dezvolta și aplica tehnologiile informatice și de comunicare în domeniul patrimoniului cultural, pentru cunoașterea, protejarea și punerea lui în valoare.
olectează, prelucrează, stochează și difuzează informații privind patrimoniul cultural mobil și imobil, repertoriul teatral, instituțiile culturale, precum și persoane, referințe bibliografice și activități din domeniul culturii;
Administrează bazele naționale de date de patrimoniu;
Dezvoltă instrumente de lucru pentru evidența colecțiilor de patrimoniu;
Asigură asistență informatică și de specialitate pentru muzee, biblioteci și alte instituții culturale;
Este agregator național pentru Biblioteca digitală europeană EUROPEANA.
Când?
(Vineri) 13:00 - 15:00
Unde?
Institutul Național al Patrimoniului - Direcția Patrimoniu Digital
Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp B3
Organizator
Institutul Național al Patrimoniuluiwww.patrimoniu.ro Strada Ienăchiță Văcărescu 16
Descriere
Noutăți în cercetarea limesului Dunării de Jos (sec. I - VII p.Chr.). Și despre un dosar în pregătire pentru Lista Patrimoniului Mondial UNESCO Conference about new data on the Danubian Limes
more
Descriere
Noutăți în cercetarea limesului Dunării de Jos (sec. I – VII p.Chr.). Și despre un dosar în pregătire pentru Lista Patrimoniului Mondial UNESCO
Conference about new data on the Danubian Limes sites to be registered in UNESCO
Preț bilet: 10 lei. Achiziționarea biletului se face la stand, înaintea începerii conferinței.
Vă așteptăm!
Când?
(Vineri) 18:00 - 19:00
Unde?
Muzeul George Severeanu - Muzeul Municipiului București
Str. Henri Coandă nr. 26
Organizator
Muzeul Municipiului București Bulevardul Ion C. Brătianu 2, București 030167
17jun11:0017:00Expoziție și ateliere de pedagogie muzeală11:00 - 17:00
Descriere
Expoziție și ateliere de pedagogie muzeală Vă așteptăm cu o expoziție temporară legată de îndeletnicirile militarilor romani pe timp de pace și demonstrații practice legate de maniera în care romanii
more
Descriere
Expoziție și ateliere de pedagogie muzeală
Vă așteptăm cu o expoziție temporară legată de îndeletnicirile militarilor romani pe timp de pace și demonstrații practice legate de maniera în care romanii făceau măsurătorile topografice, felul în care realizau construcțiile din blocuri de piatră sau felul în care se prelucra lemnul în trecut.
În cadrul atelierelor de pedagogie muzeală, vizitatorii pot testa o râșnița de cereale și pot participa la jocuri de societate. Pe lângă acestea, doritorii vor putea fabrica cadrane solare, stâlpi miliari și pot experimenta efectuarea măsurătorilor cu unități de măsură romane.
Când?
(Sâmbătă) 11:00 - 17:00
Unde?
Castrul roman de la Călugăreni
Organizator
Muzeul Județean Mureș